Pregled programa LKLK 2016

Obavijest:

Unatoč malom broju predavanja ove godine odlučili smo održati konferenciju kako bi svejedno mogli čuti neke zanimljive novosti u svijetu otvorenog koda i Linuxa koje su nam pripremili naši aktivni i marljivi predavači te družiti se i raspravljati sa posjetiteljima za našim “okruglim stolom”. “Okrugli stol” nam omogućava da nadoknadimo mali broj predavanja međusobnim raspravama ( onih iskusnih i onih neiskusnih linux korisnika ) koje se odvijaju u manje službenom izdanju. Posjetioci su dobrodošli raspravljati aktualne teme i postaviti bilo kakva pitanja u vezi Linux i open source zajednice.

Osim predavanja i “okruglog stola” posjetioci će moći nešto novoga naučiti i na našim radionicama. Na radionicama bit će moguće iz prve ruke isprobati tehnologije pod Linuxom :) i postaviti dodatna pitanja.

Između svakog predavanja i radionice održat će se kratka pauza kako bi nakon tipkanja i pozornog slušanja mogli malo istegnuti noge i upoznati se sa ostalom zajednicom. Na raspolaganju će biti pića i grickalica, a predavače koji su izdvojili svoje slobodno vrijeme za održavanje predavanja/radionice nagradit ćemo majicama :).

Konferencija će započeti u 17h, 04. ožujka, u prostoriji P1 Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Slijedećeg dana, subota, 05. ožujka, radionice će započeti u prostoriji informatičkog kabineta I3 u 9h te su posjetioci zamoljeni da se svi sakupimo u predvorju fakulteta.

Program LKLK 2016, 04.-05. ožujka:

Petak, 04. ožujka (P1):


 

17:00 do 17:15 – Uvodni govor i otvorenje konferencije

17:15 do 17:45 – David Dubrović – Live streaming i flash

Za što nam još treba flash na webu i koliko će još trebati.

18:00 do 18:30 – Vedran Miletić – Embrace, emulate and extinguish: stanje open source racunanja i 3D grafike na GPU-ima

AMD je 15. prosinca 2015. iznio plan razvoja drivera otvorenog koda za Linux. Predavanje će prezentirati state of the art open source grafičkog ekosustava, s posebnim naglaskom na podršku za AMD Radeon i FirePro kartice.

18:30 do … – Okrugli stol – Sigurnost, Vulkan API, Wayland,…

Slobodne rasprave o temama open source i Linux zajednice.

 

Subota, 05. ožujka (I3):


09:00 do 11:00 – Damir Arbula – Django Unchained

Django je radni okvir za razvoj internetskih aplikacija napisan u programskom jeziku Python, a koji koristi modificirani MVC obrazac. U kraćem predavanju će se dati pregled osnovnih komponenti web aplikacija i koje probleme je potrebno riješiti za uspješnu i robusnu implementaciju. Fokus se potom stavlja na probleme koje Django uvelike olakšava kao što su: url sheme, objektno relacijsko preslikavanje, renderiranje predložaka, administratorko sučelje, formulari, lokalizacija itd. Cilj radionice je proći put od proizvoljne ili predložene ideje do realizacije i na taj način upoznati se sa svim bitnijim dijelovima radnog okvira.

11:30 do 13:00 – Paolo Perković – Blender radionica

Blender je besplatni alat otvorenog koda vrlo značajan i moćan u području 3D modeliranja, razvoja igara te animiranih filmova. Više puta se dokazao kao odličan protivnik skupim, vlasničkim profesionalnim softverima za istu namjenu. Na radionici sudionike će se uvesti u komponente blendera, osnove 3D modeliranja i animacija.

13:15 do 13:30 – Završni govor i kraj konferencije